Aanpakken in je Eigen Wijk
Sinds de Nationale Klimaatweek van dit jaar mag ik me officiëel Klimaatburgemeester van Weesp noemen. Hartstikke leuk! Ook krijg ik vaak de vraag wat het precies inhoudt; ik heb namelijk geen takenpakket of instemmingsrecht. Het is ook best een breed begrip. Waarbij ik maandelijks opruimacties in Weesp organiseer en een website ontwikkel, is er ook een klimaatburgemeester die een deelkoelkast in een wijk heeft geregeld. Het gaat dus eigenlijk om mensen die op het gebied van duurzaamheid iets betekenen voor hun omgeving. Ik denk dat veel mensen bij de JS ook iets (willen) betekenen voor hun buurt, maar misschien niet helemaal weten waar ze moeten beginnen. Je hoeft natuurlijk geen klimaatburgemeester of raadslid te zijn om iets te doen, maar wat kun je doen?
Ik ben zelf eigenlijk als vrijwilliger begonnen met de clean-ups in Weesp, toen dit nog werd georganiseerd door mijn werkgever. Zo heb ik ook mijn baan gekregen! Tegenwoordig wordt de actie door meerdere vrijwilligers uit Weesp georganiseerd en inmiddels doe ik ook vrijwillig aan deze acties mee. Eigenlijk zijn er heel veel mogelijkheden in mijn stad voor vrijwilligerswerk, ongetwijfeld ook in die van jou. In mijn ervaring geeft het niet alleen voldoening; het kan je ook ideeen geven over hoe je zelf iets kan organiseren voor je buurt. Je komt in contact in een netwerk van mensen uit de buurt die – waarschijnlijk – soortgelijke idealen hebben.
Een voorbeeld. Er is een platform opgericht dat “Weesp Duurzaam” heet waarbij mensen in Weesp gratis worden geholpen door de inzet van energiecoaches. Ze geven praktische tips om de energierekening te verlagen door bij je thuis langs te komen en te kijken wat verbeterd kan worden. Ze beginnen niet meteen over zonnepanelen; het gaat al om kleine goedkope dingen die een hoop kunnen helpen. Ze hebben een website en staan wekelijks in onze lokale krant. Ook zijn ze vaak in de bieb om gratis advies te geven.
Om te beginnen zou ik adviseren om te bedenken hoe de ideale wereld eruit ziet voor jou. Ongetwijfeld is er voor bepaalde verandering politieke actie nodig. Zijn er ook veranderingen die je op buurtniveau al zou kunnen starten?
Ben je goed in een bepaalde sport en zou je iets kunnen organiseren voor kinderen die geen geld hebben om te sporten? Weet jij wel iets over het vak Nederlands en wil je de kansarme leerlingen in je wijk helpen? Zie je eenzame ouderen met een betegelde tuin, die misschien wel een praatje én een groene tuin willen? Mijn tip in al deze gevallen is om contact op te nemen met andere vrijwilligersorganisaties, de gemeente, en/of de lokale PvdA. Zij kunnen je vaak helpen, danwel in contact brengen met de juiste personen. Veel lokale kranten willen ook wel een handje helpen en vergeet niet dat je bij de supermarkt of op scholen ook flyers op kan hangen. Het hoeft niet meteen groots en perfect te starten, als je klein begint dan zal je je project zien uitgroeien tot iets dat een positieve invloed heeft op jouw buurt. Ons groepje is voor corona begonnen met zo’n 4 mensen en we hebben nu meer dan 20 vrijwilligers! Zo lang jij je zichtbaar inzet voor je wijk, zullen er anderen zijn die volgen.
Categorieën: Blogs, Duurzaamheid