‘Centrum Amsterdam wordt alleen toegankelijk voor rijken’

Mart en Tijn schrijven een lezersbrief in het Parool over het wonen in Amsterdam

Amsterdam-Areas-Neighborhoods

Amsterdam voor de rijken? Dit is precies zo’n Londens fenomeen waar wij als Amsterdam tegen moeten strijden, schrijven Tijn Croon en Mart Swagemakers in deze lezersbrief.

Met verbazing lazen wij woensdag in Het Parool het interview met Marien de Langen, een bestuurder van Stadgenoot. Hij verdedigde het kleine aandeel van sociale huur in de 1500 woningen die in de komende jaren zullen verrijzen op Oostenburg.

Dit doet hij door te wijzen op de veertig procent sociale huur in de gehele stad. Dat hier in Amsterdam Londense toestanden zouden ontstaan, is volgens hem dan ook flauwekul.

Woningvoorraad
Los van de enorme daling in de sociale woningvoorraad die hij hiermee negeert, gaat hij voorbij aan een zorg die veel Amsterdammers hebben.

In een tweet legt Stadgenoot de vinger zelf op de zere plek: ‘Wij bouwen sociale en middenhuur. We verkopen kavels aan partijen die voor ‘rijken’ bouwen. Met opbrengst bouwen wij sociale huur buiten ring.’

Binnen de ring geld verdienen, buiten de ring renoveren. Het centrum van Amsterdam wordt dus alleen toegankelijk voor de ‘rijken’ en dat door het beleid van een woningcorporatie.

De geografische tweedeling die dit oplevert is precies zo’n Londens fenomeen waar wij als Amsterdam tegen moeten strijden.

Sociale cohesie
Tekenend is ook het punt dat De Langen maakt dat de eigenaren van dure koopappartementen liever niet in de lift staan met sociale huurders.

Als sociale cohesie niet eens meer het delen van een lift inhoudt, is dit gemeentelijk streven op sterven na dood.

Misschien voldoet Stadgenoot op een formele manier wel aan haar taak als woningcorporatie betreffende het bouwen, verhuren en beheren van betaalbare woonruimte. Betaalbaar, maar zo ver mogelijk uit het centrum.

Tijn Croon en Mart Swagemakers, Amsterdam

Deze brief stond in Het Parool van 30 September 2017

 

Categorieën: Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA