Archief: De mening van de JSA: Baudet’s FVD

In dit nieuwe terugkerende rubriek geeft het bestuur van de JSA zijn mening over een onderwerp dat ons allen enorm aangaat. Dit keer: Baudet’s FVD

De ondermijning van Nederlandse waarden komt niet – zoals Baudet beweert – vanuit massale migratie, maar vanuit deze boreale man zelf.

“Nederland dreigt haar waarden en vrijheden te verliezen door massamigratie”, “Homeopatische verdunning”, “Existentiële crisis door massale migratie en Brussel”. Zomaar een greep uit de uitspraken en ideeën van Forum’s partijleider Thierry Baudet. Wat deze existentiële normen, waarden en vrijheden dan precies zijn, wordt niet altijd even duidelijk uitgelegd. Maar wat ik mij voorstel dat een politicus hiermee bedoelt, zou het een en ander te maken hebben met liberale waarden, democratie en mensenrechten zoals beschreven in historische verdragen zoals onze Grondwet, het EVRM en de drie generaties mensenrechten. Want hier is onze Nederlandse samenleving en rechtssysteem op gebouwd. En als dit inderdaad de waarden zijn die Baudet bedoelt, is het niet de zogenaamde massale immigratie die deze waarden onder druk zet, maar niemand minder dan Baudet zelf.

Ik zou talloze voorbeelden kunnen aanhalen maar laat ik het bij twee punten houden. Ten eerste vrouwenrechten. Nog maar kort geleden werd een essay gepubliceerd van Baudet in het conservatieve Amerikaanse magazine American Affairs. De FVD-leider vraagt zich in dit essay hardop af of de individualisering van onze moderne wereld wel zo’n positieve vooruitgang is als velen denken. Onder die vrijheden vallen volgens hem onder andere abortus en werkende, financieel onafhankelijke vrouwen. Wanneer hiernaar gevraagd in interviews, doet Baudet deze uitspraken af als “Niet zijn woorden, maar die van de Franse schrijver Houellebecq” en als “Verdraaid en uitvergroot.” Maar de vraag stellen, is hem – enigszins – beantwoorden. En zijn deze voorbeelden van vrijheden niet júíst de Nederlandse waarden, waar iedereen in de jaren 60 zo hard voor gestreden heeft? Is dit niet precies artikel 3 van het EVRM: gelijke rechten van mannen en vrouwen en artikel 6: recht op arbeid? Dus wie ondermijnt nou precies wie?

Dan een ander speerpunt uit de opvattingen van Forum en Baudet: het klimaat. Volgens de derde generatie mensenrechten, ook wel de collectieve mensenrechten genoemd, heeft eenieder recht op een schoon milieu om in te leven. Forum voor Democratie trekt zijn twijfels bij de invloed die de mens heeft op het klimaat, en wil dan ook dat Nederland zich terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs en dat Nederland of dezelfde manier doorgaat met fossiele brandstof gebruiken zoals nu het geval is. De partij trekt zich hierbij weinig aan van het feit dat wetenschappers hebben vastgesteld dat de kans dat de aarde níét sneller opwarmt door de mens 1 op de 3.5 miljoen is. De gevolgen van dit menselijk invloed zijn enorm: extreme weersomstandigheden zoals droogte, hittegolven en overstromingen. Hierdoor ontstaan weer indirecte problemen, zoals mislukte oogsten, hongersnood en mondiale conflicten over grondstoffen en voedsel. Is het ontkennen van dit probleem niet een ondermijning van onze Nederlandse waarden, zoals beschreven in de collectieve mensenrechten? En waarom ziet Baudet niet in dat die gevreesde ‘massamigratie’ juist een gevolg is van dit klimaatprobleem?

Het zal altijd eenvoudiger blijven om een ander de schuld te geven, en een onbekende groep zoals migranten is dan een makkelijk doelwit. Ik ben benieuwd wanneer Nederland zal inzien wie de echte ondermijner van de Nederlandse waarden is.

Categorieën: Blogs, Duurzaamheid, Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA