Het is ongeveer een maand geleden dat er ruim 20.000 mensen uit 196 verschillende landen deelnamen aan de Klimaatconferentie van 2018 in Katowice, Polen. Deze conferentie van de Verenigde Naties volgde op o.a. het Klimaatakkoord van Parijs in 2015. Klimaatverandering is de grootste dreiging voor de aarde en mensheid sinds duizenden jaren. Het Westen leeft te gulzig en onverantwoord. We verbruiken te veel water, stoten te veel CO2 uit en eten te veel vlees. Als iedereen op aarde hetzelfde eetpatroon als een gemiddelde westerling zou hebben, hebben we 2 planeten Aarde nodig. De uitstoot van broeikasgassen van de bio-industrie zijn 50% hoger dan de uitstoot van al het transport (auto’s, treinen, bussen, schepen) bij elkaar. In Derdewereldlanden wordt lokaal verbouwd graan verkocht aan het Westen om hier de dieren in de bio-industrie te voeden, terwijl kinderen daar sterven van de honger. Enkel en alleen zodat wij onze geliefde hamburger kunnen verorberen.
Je zou denken dat een Klimaatconferentie van de VN een uitstekend platform is om de wereld te verenigen en verandering teweeg te brengen. Niets is minder waar helaas. Op het moment van schrijven, is net uitgekomen dat Nederland de klimaatdoelen van 2020 niet gaat halen. Hoe kan dit ook anders met de huidige politiek? Het zal geen verassing zijn dat politici korte-termijn denkende wezens zijn. Zowel Thierry als Wilders gaan dan ook Trump achterna en geloven niet in de ‘groene gekte’ van de klimaatverandering. Rutte benadrukte dat zijn kabinet geen ‘draconische maatregelen’ zal nemen om de klimaatdoelen te halen. De CO2 uitstoot zou met 25% moeten dalen in vergelijking met 1990 en slechts 21% zal lukken. Het sluiten van een kolencentrale bespaart een hoop CO2, maar dit zou te veel geld kosten. Het alternatief is echter ook niet goedkoop. Milieuorganisatie Urgenda kan de Nederlandse staat een boete opleggen voor ‘klimaatverzuim’, wat zo’n half miljard per jaar gaat kosten. In vergelijking met de rest van de EU scoort Nederland ook niet al te goed. Qua hernieuwbare energie bijvoorbeeld scoort alleen Luxemburg slechter dan Nederland.
Misschien moeten wij de regering dan maar een handje helpen. Januari is dé maand van goede voornemens. Nu de maand op haar einde loopt, is dit meer dan ooit te voren de kans om er nog één voornemen aan toe te voegen. Denk de komende tijd eens aan de toekomst en eet een stukje minder vlees, douche wat korter of neem de trein naar je vakantiebestemming in plaats van het vliegtuig. Van de huidige politiek hoeven we zulke voornemens namelijk niet te verwachten.
Categorieën: Algemeen, Blogs, Cultuur, Duurzaamheid, Uncategorized