De mening van de JSA: Sinterklaas en zijn pietenbazen

In dit nieuwe terugkerende rubriek geeft het bestuur van de JSA zijn mening over een onderwerp dat ons allen enorm aangaat. Dit keer: Sinterklaas en zijn pieten

Wij, het bestuur van de JSA,  willen ons uitspreken over Zwarte Piet.

De JSA staat voor vooruitgang, en daarmee verandering. Wij zien namelijk de duidelijke invloeden van het slavernijverleden en het samenhangend racisme in de huidige vorm van Piet. Het kroeshaar, de oorbellen en de grote rode lippen vormen een duidelijk beeld van hoe lange tijd naar mensen met een donkere huidskleur werd gekeken. Dit valt ook makkelijk te koppelen aan de historische context, een van slavernij en kolonialisme. Wij snappen dan ook dat deze racistische uiting, in de vorm van Zwarte Piet voor velen kwetsend is. Daarom zien de JSA Zwarte Piet dan ook als achterhaald, en benadrukken de noodzaak het sinterklaasfeest aan te passen aan de 21e eeuw.

Cultuur is veranderlijk, zoals uit bijvoorbeeld een veranderend beeld over plezierjacht blijkt. Ook “dwergwerpen” en stierenvechten zijn voorbeelden van hoe door een veranderende tijdsgeest tradities worden aangepast of afgeschaft.

Terugkoppelend naar Zwarte Piet. JSA wil zeker het feest voortzetten, maar wel met een verandering, zodat het feest inclusief en voor iedereen wordt!

Dit terugkoppelend naar Zwarte Piet willen de JSA dan ook nog lang genieten van het sinterklaasfeest, maar aangepast als inclusief feest. Met een Piet die mensen niet kwetst, maar voor saamhorigheid en gezelligheid zorgt. Gemeente Amsterdam neemt hier bijvoorbeeld het voortouw in, met het gebruik van roetveegpieten. Naast dat dit een hedendaagse keuze is, kunnen wij met zijn allen de creativiteit de vrije loop laten om Piet, en het sinterklaasfeest, te verbeteren. (wat dacht u van een buitenaardse Piet?)

De JSA vragen dan ook bij deze om erkenning van de positie van etnische minderheden, en daarmee een aanpassing van het feest. Daarnaast willen mij meer aandacht voor het slavernijverleden, bijvoorbeeld in het onderwijs, de cultuursector en het straatbeeld. Een Nationaal Excuus voor het slavernijverleden, en de rol van Nederland hierin, is voor de JSA uiteraard ook een wenselijke stap.

Als laatste keuren de JSA de uitspraken van Klaas Dijkhoff ten zeerste af. De VVD speelt in op onderbuikgevoelens, zonder het debat te bevorderen. Sterker nog, de VVD weet het debat doelbewust te polariseren, en groepen tegen elkaar op te zetten. Een makkelijke afleiding, daar waar deze partij de sociale woningvoorraad afbreekt en de regering overdraagt aan Shell en Unilever.

Kortom verheugen de JSA zich ieder jaar weer op het uitpakken van cadeaus en eten van chocoladeletters, maar alleen als iedereen hier van kan meegenieten. Een menselijker feest, ontdaan van racisme en stereotyperingen is hier de oplossing voor.

 

Fijn Sinterklaasfeest!

 

Het bestuur van de Jonge Socialisten Amsterdam 2018-2019

Categorieën: Algemeen, Blogs, Cultuur, Uncategorized

Jonge Socialisten in de PvdA