De moord die ons allen heeft geraakt

Emre schrijft…

WhatsApp Image 2020-05-14 at 14.34.27

Afgelopen week waren wij allemaal in shock toen we de beelden van de moord op Ahmaud Arbery voorbij zagen komen.

Ahmaud was nog maar 25 jaar oud en het enige wat hij wilde doen was rustig joggen. Maar die kans hebben ze hem niet gegeven. Ze hebben het leven van een jonge ziel afgepikt.

Op de beelden is te zien dat twee blanke mannen (vader en zoon) Arbery opwachten bij hun auto. Vervolgens zie je een vechtpartij tussen Arbery en een van de daders. Terwijl de vader op de truck blijf staan en vervolgens Arbery neerschiet. Volgens een verklaring van een van de daders leek Arbery op een inbreker, en dat was de reden voor de moord. Arbery deed niks verkeerd, zijn enige ‘schuld’ was dat hij een Afro-Amerikaan was.

De moord op Ahmaud Arbery was in februari. Maar de daders waren afgelopen week pas opgepakt. Dankzij de beelden en de media. Stel je voor dat wij de beelden niet hadden gezien, dan waren twee moordenaars nog steeds vrij. Het is ongelofelijk frustrerend om dat te kunnen begrijpen.

Gerechtigheid is misschien wel het allerbelangrijkste wat er is. Omdat wij als burgers allemaal gerechtigheid nodig hebben. Wij verdienen om gelijk behandeld te worden ongeacht ons ras, kleur, nationaliteit, naam etc. Gerechtigheid kun je niet krijgen, maar je moet het pakken, je moet ervoor strijden als dat nodig is net als Martin Luther King, Malcolm X en vele anderen. Ze hadden allemaal één doel eerlijke gerechtigheid voor alle burgers.

Er is helaas nog steeds sprake van racisme en discriminatie, niet alleen in de Verenigde Staten, overal in de wereld en ook in Nederland. We zien de laatste jaren dat het rechts-extremisme steeds aan het toenemen is. Wij als Jonge Socialisten zijn niet bang om de strijd aan te gaan tegen deze gevaarlijke ideologie. Wij zullen vechten niet met wapens, maar met liefde en onze idealen. De strijd die Malcolm X, Martin Luther King en vele andere strijders voerden is nog niet over. De strijd gaat door tot er eindelijk gerechtigheid is voor ons allen.

Uit deze tragische moord kunnen we ook iets moois halen. Namelijk dat wij ook een eenheid kunnen vormen als mensen. Dankzij de protesten en aandacht vanuit de media zijn de twee daders opgepakt. De daders zijn niet opgepakt door de politie, maar door de burgers. Ahmaud was niet het eerste slachtoffer en hij zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Maar we blijven aan hem en alle andere slachtoffers denken. Laten we dit soort tragische gebeurtenissen nooit als normaal beschouwen, laten we strijden zodat niet alleen Arbery maar iedereen die slachtoffer is geworden van hatecrimes de gerechtigheid krijgt die zij verdienen.

Jonge Socialisten Amsterdam

Categorieën: Blogs, Diversiteit & Emancipatie

Jonge Socialisten in de PvdA