Gouden Kip voor TTIP-commissaris Malmström

phpThumb_generated_thumbnailjpg

De Jonge Socialisten Amsterdam en ROOD reikten maandag De Gouden Chemie-Kip uit aan TTIP-Eurocommissaris Cecilia Malmström. Hiermee spreken zij zich uit tegen de nadelige gevolgen van het controversiële handelsverdrag met de VS voor mens, milieu en maatschappij. Malmström is maandag in Amsterdam om te spreken met raadsleden over het verdrag.

Amsterdam sprak zich in juli als eerste Nederlandse gemeente uit tegen TTIP. Een meerderheid van de gemeenteraad verzette zich daarmee tegen de nadelige gevolgen van het akkoord. Zo komt door TTIP (lokale) democratie en autonomie van overheden onder druk te staan. Daarnaast heeft het verdrag nadelige gevolgen voor mens, milieu en maatschappij.

Mälmstrom weigerde de kip in ontvangst te nemen. Gelukkig bood burgemeester Van der Laan uitkomst. Hij nam de kip in ontvangst, met de belofte deze te overhandigen aan de Eurocommissaris, samen met de zorgen die Amsterdam heeft over het akkoord.

De kip staat symbool voor de nadelige gevolgen van het verdrag. In de VS worden diverse chemicaliën, zoals chloor of perazijnzuur, gebruikt om de eventueel aanwezige bacteriën op karkassen en vlees van kippen te doden. Deze behandeling is in Europa verboden, maar door TTIP dreigt de chemische kip nu ook in Europa zijn intrede te doen.

Naast het overhandigen van de Gouden Kip vroegen de jongeren aan de Eurocommissaris om Europa vrij te houden van chemisch bewerkt vlees. Ook andere partijen en enkele milieuverenigingen waren aanwezig om op hun manier te laten weten dat naast Amsterdam, ook andere gemeenten zich TTIP-vrij moeten verklaren.

 

Categorieën: Algemeen

Jonge Socialisten in de PvdA