Nieuw opiniestuk geschreven

Dit opiniestuk is geschreven door Adam, Bestuurslid Politieke Activiteiten & Campagne. Ook een opiniestuk schrijven? Mail het ons toe en zie het op de website verschijnen!

We moeten het deugen in ere herstellen

Meer koopkracht, minder asielzoekers. Dat was de stelling van de PVV tijdens het lijstrekkersdebat voor de aankomende Eerste Kamerverkiezingen. Edith Schippers, lijstrekker voor de VVD stemde voor. En dat verbaasde mij, ze vond de stelling van D66 die luidde: stikstofdoel 2030 negeren=stilstand creëren bedoeld om te polariseren en daarom wilde ze niet erover stemmen. Maar een stelling die een direct verband legt tussen koopkracht en de asielinstroom, dat moet dus blijkbaar wel kunnen.
Dat was voor mij het moment om de TV uit te doen, ook bij een Eerste Kamer tv debat was er geen spoor van fatsoen te bekennen. Als de grootste partij in het land het geen probleem vindt om voor een stelling te stemmen waarin er een direct verband wordt gemaakt tussen de dalende koopkracht en de asielinstroom, dan weet je dat er iets goeds is misgegaan.
Ik heb het idee dat het steeds hipper wordt om vooral erg grof te zijn, zeker bij extreem rechtste splinters zie je snel de neiging om zich af te zetten van ‘’politiek correct’’ taalgebruik, of ‘deugen’. Zo zegt Sid Luckassen, kandidaat nummer 8 voor de Eerste kamer van het Fascistische FVD ‘’ wat ik wil doen in de Eerste Kamer is onherroepelijk niet deugen’’
Maar juist als linkse mensen is fatsoen het fundament waar al onze politieke standpunten op zijn gebaseerd. Fatsoen is niet alleen dat je je plek in de bus afstaat aan een oud persoon. Het gaat ook over een rechtsvaardige economie creëren waarin íedereen rondkomt. Het gaat ook over vluchtelingen fatsoenlijk opvangen en niet op straat laten slapen. Het wordt dus tijd om het thema normen en waarden af te pakken van rechtse partijen. Alleen linkse partijen hebben zo’n alles omvattend idee van fatsoen wat mij betreft.
En daarom, is het tijd om het deugen in ere te herstellen.
Wat mij betreft is radicaal uitspreken tegen een gebrek aan fatsoen ontzettend belangrijk, alleen zo kunnen wij streven naar een waardige maatschappij.
Wees dus zo’n onredelijke, irritante, deugende moralist. Ook al staat de publieke opinie pal tegenover je, de geschiedenis zal in rap tempo je bijspringen.

Categorieën: Algemeen, Blogs

Jonge Socialisten in de PvdA