Wij nemen de leiding

Door Geert Noordzij

geerd

Wij nemen de leiding

Terwijl jonge mensen elke dag naar school gaan om hun skills en kennis te vergroten voor de toekomst zijn er volwassenen die onze toekomst elke dag een stukje meer vernietigen. Niet gek dat wij, jongeren, steeds vaker stoppen met naar school gaan om te staken voor een eerlijke toekomst.

Een toekomst met een shitload aan kansen halen we namelijk niet door decennia lang te praten over duurzaamheid, maar door duurzaam te doen! Duurzame maatregelen waar iedereen aan mee kan doen, omdat de klimaatcrisis iedereen aangaat. Duurzame acties met oog voor inheemse volkeren die 5% van de wereldbevolking uitmaken maar tegelijkertijd voor het behoud van 80% van de biodiversiteit hebben gezorgd. Duurzaam beleid dat ongelijkheid verkleint, omdat ongelijkheid ten grondslag ligt aan de crisis waar we nu in zitten.

Ik wil een einde maken aan het praten om vervolgens niets te doen. De politiek is voor mij een noodzaak voor een rechtvaardige toekomst. Ik ga in actie komen met een plan. Een klimaat rechtvaardig plan. Een plan dat we in Amsterdam gaan uitwerken en uitvoeren. Om klimaatverandering te bestrijden en te vechten voor onze toekomst.

Een plan waarmee we sociaal gaan isoleren, zodat huurders niet de dupe worden van afwachtend gedrag van de huurbaas met als gevolg een hogere energierekeningen. Een sociaal verduurzamingsaanbod waarmee huiseigenaren kunnen investeren zonder dat ze in financiële problemen komen. Een plan waarmee we scholen radicaal gaan verduurzamen, zodat het onderwijs echt een plek wordt voor de toekomst. Investeren in het verduurzamen van scholen dus, maar ook investeren in de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk bewezen dat goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen nodig is als we de CO2 uitstoot willen verlagen.

Kortom, een plan met sociale klimaatactie!  Een plan dat ongelijkheid verkleint en de toekomst hoop geeft.

Ik ga het gesprek aan en maak deze plannen met wetenschappers, mensen die slachtoffer zijn van de klimaatcrisis, andere jongeren, mensen die in energiearmoede leven, vertegenwoordigers van inheemse volken, de mensen die zonnepanelen leggen andere Amsterdammers. Deze crisis lossen we namelijk samen op.

Het gaat niet makkelijk worden. Het cynisme dat we vaak terug krijgen in ruil voor concrete plannen gaat niet snel verdwijnen. Laat niemand ons vertellen dat we zo jong zijn ‘dat we dingen nog niet echt begrijpen’. De vorige generaties hebben zelf een slecht track record.

Tijd dat wij verantwoordelijkheid nemen en regie pakken voor onze toekomst.

Het is noodzaak dat wij opkomen voor de toekomst: thuis, op straat en 16 maart ook in het stemhokje.

Wij nemen de leiding.

Categorieën: Algemeen, Blogs, gemeenteraad, Politiek

Jonge Socialisten in de PvdA